Voeten ontwikkeling

 

Wanneer koop ik de eerste schoentjes? En wat is daarbij belangrijk?

Eerst een paar woorden over babyvoeten ontwikkeling...

Baby voeten

 

De menselijke voet (één van de meest gecompliceerde delen van het lichaam) bestaat uit 28 botjes en banden, spieren, bloedvaten en zenuwen.
Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet volledig ontwikkeld zoals bij een volwassen voet het geval is. Tevens werken de voet- en beenspieren niet optimaal omdat hun aanhechting nog niet stevig is aan het nog niet volledig ontwikkelde voetskelet. De kindervoet kan dus niet vergeleken worden met een volwassen voet.
De voetjes van een zuigeling hebben vaak een platte vorm doordat er onder de gehele voet een dik vetkussen zit. In de loop van de eerste levensjaren verdwijnt dit vetkussen geleidelijk en komt de voetboog langzaam tot stand. Een kindervoet groeit snel en bereikt, gedurende het eerste jaar, bijna de helft van de grootte van de volwassen voet.
 
Baby's trappelen en spelen graag met hun voeten, waarbij ook de spieren zich ontwikkelen die de voeten voorbereiden op het lopen en dragen van gewicht. Deze bewegingen mogen niet belemmerd worden door te kleine babypakjes met voetjes eraan, te kleine schoentjes, te strakke sokjes of te strak ingestopte dekens. Verander ook de positie van de baby regelmatig. Te lang in één positie liggen, voornamelijk op de buik, kan te veel spanning op voeten en benen geven.

De groei

Als een kind de voeten belast, zien we geleidelijk een verandering in de stand van de voeten en benen. Eerst staan de voeten uit elkaar met de benen in O-stand om het onzekere voortbewegen te vergemakkelijken. Rond het tweede jaar kan, soms vrij plotseling, een X-stand van de benen ontstaan. In de leeftijdsgroep twee tot en met vijf jaar komt een X-stand van de benen vaak voor. Meestal corrigeert deze stand na het vijfde jaar zich vanzelf. Gebeurt dit niet of niet snel genoeg, dan is er een behandeling nodig. Daar een kindervoet zich continu ontwikkelt, is het raadzaam om de schoen- en sokmaten iedere paar maanden te controleren. Het kan nodig zijn deze te vernieuwen, om zo de voeten de mogelijkheid te geven, goed te groeien.
 

De eerste stapjes

Rond het eerste levensjaar zal het kind overgaan tot staan en lopen. Vergelijkingen met andere kinderen zijn misleidend, omdat die periode kan variëren van 10 tot 18 maanden. Zodra de voet in staat is om het eigen lichaamsgewicht te dragen zal een kind uit zichzelf gaan staan en lopen. Wanneer de eerste stapjes binnenshuis plaatsvinden is het niet nodig om het kind schoenen te laten dragen. Het lopen op blote voeten of op sokjes helpt de voeten en de spieren normaal te groeien en kracht te ontwikkelen. Als er buitenshuis gestapt gaat worden zullen de babyvoetjes natuurlijk beschermd moeten worden in lichtgewicht, flexibele schoenen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen.Bron: Basemans Podotherapie
 

Wat zijn de goede loopschoentjes, babyschoentjes, kinderschoentjes?

1. Goede eerste stap schoentjes, babyschoentjes en kinderschoentjes in het algemeen moeten van natuurlijke materialen gemaakt zijn.
Dit geldt voor de binnen- en buitenkant van de schoentje. De voeten kunnen zo optimaal ademen en op een natuurlijke wijze afkoelen. Koop dus nooit kinderschoentjes van kunstleer. En gebruik mooie rubberlaarsjes alleen voor uw kindje om in plassen te stampen. Voor iedere dag zijn rubberlaarsjes geen goede schoentjes.

2. Goede kinderschoentjes moeten de juiste maat in de lengte en breedte hebben.
Deze regel is voor alle schoentjes geldig, maar vooral voor de eerste loopschoentjes en babyschoentjes. Waarom? Omdat voor het eerste jaar nadat kinderen beginnen te lopen, groeien kindervoeten gemiddeld 1.9 cm (tussen de leeftijd van 1.5 jaar tot 2.5 jaar). Één schoenmaat verschil is gelijk aan een verschil van 0.5 cm. De voeten van uw kindje groeien dus bijna 4 schoenmaten! Daarom is het ook geadviseert om de babyschoentjes maat 1 keer a 3 maanden te kontroleren en kinderschoentjes maat 1 keer a 4-5 maanden te kontroleren.

3. Goede kinderschoentjes zullen de voet goed vastzetten.
Als de voet in de schoentje kan schuiven, kan dat blaren veroorzaken. Dit kan ook de oorzaak van struikelen zijn. Kinderschoentjes, die op de voeten niet goed zitten, zijn ook niet comfortabel en zullen het kind beperken in zijn activiteiten. We adviseren u altijd voor een sluiting te kiezen, die de breedte van de kinderschoentjes laat aanpassen, zoals klittenband of veters. Vooral is het belangrijk als u babyschoentjes gaat kopen, omdat baby's meestal een hoge wreef hebben.

4. Een harde achterkant van de kinderschoentjes zal de voeten recht zetten, zodat de voeten van uw kind niet naar de binnen- of buitenkant kunnen draaien. De goede steun zet de voeten in correcte positie en zorgt daarbij voor een gezonde ontwikkeling van de kindervoeten.

5. Goede eerste stap schoentjes, babyschoentjes en kinderschoentjes in het algemeen moeten een goede zool hebben.
Hier denken mensen vooral aan een flexibele zool. Maar de flexibiliteit van de zolen is niet het enige waar u op moet letten. Let u ook op het materiaal van de zool (rubber of leder), het gewicht van de zolen (en dus schoenen), de gladheid van de zolen en schok-demping van de zolen. De zolen van goede babyschoentjes moeten de voetjes vooral beschermen, maar de zolen van kinderschoentjes moeten goed de schokken van rennen, springen en wandelen kunnen dempen. En, natuurlijk, flexibel genoeg te zijn om de voet natuurlijk te laten bewegen.

Hoge kwaliteit eerste schoentjes vormen de basis voor een gezonde toekomst van uw kind. Onthoud dat! Wij wensen uw kind veel plezier met zijn nieuwe kinderschoentjes!